Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
#EndGenderStereotypes
A female President decorating a high-ranking military woman   Surprising?  #EndGenderStereotypes
Διαφορετικό;

#EndGenderStereotypes

Ποιος είπε ότι οι γυναίκες δεν μπορούν να γίνουν πρόεδροι και στρατηγοί;

Είναι ώρα να σπάσουμε τη «γυάλινη οροφή»: ας αμφισβητήσουμε τα έμφυλα στερεότυπα

Η αλήθεια πίσω από τους αριθμούς

69%
των Ευρωπαίων θεωρούν ότι οι γυναίκες είναι πιθανότερο να λαμβάνουν αποφάσεις με βάση τα συναισθήματά τους παρά οι άνδρες.
32%
των μελών των εθνικών κοινοβουλίων σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι γυναίκες.
8%
των ανώτατων διευθυντικών στελεχών σε μεγάλες εισηγμένες εταιρείες στην ΕΕ είναι γυναίκες.

 

Αντιμετώπιση των έμφυλων στερεοτύπων στην πράξη

Ο μόνος τρόπος να ξεπεράσουμε τα έμφυλα στερεότυπα είναι να προβαίνουμε σε στοχευμένες δράσεις και να ενθαρρύνουμε την ίση συμμετοχή των γυναικών και των ανδρών σε όλους τους τομείς της ζωής. Μάθε περισσότερα σχετικά με ορισμένα έργα χρηματοδοτούμενα από την ΕΕ, τα οποία αποσκοπούν στην αντιμετώπιση των έμφυλων στερεοτύπων:
Co-Funded by the European Union logo

Συχνά, τα έμφυλα στερεότυπα και οι συμβατικές πεποιθήσεις περιορίζουν τη συμμετοχή των νεαρών γυναικών στην πολιτική ζωή. Αυτό το έργο, που αφορά τη Σλοβενία, θα στοχεύσει στην ενδυνάμωση των νεαρών γυναικών και στη δημιουργία καλύτερων ευκαιριών για τη συμμετοχή τους στην πολιτική και στα κοινά.

EWOB logo

Στόχος του WELP ήταν να ενδυναμώσει τις γυναίκες που κατέχουν υψηλόβαθμες θέσεις στη διοίκηση επιχειρήσεων. Σε αυτό το πλαίσιο, αναπτύχθηκε πληθώρα εργαλείων με σκοπό την ενίσχυση της ηγετικής ικανότητας των γυναικών, καθώς και την προετοιμασία τους για την ανάληψη διευθυντικών ρόλων.

Co-Funded by the European Union logo

Στόχος αυτού του έργου είναι να αλλάξει τη νοοτροπία που επικρατεί στον εργασιακό χώρο, στην Εσθονία, προκειμένου να βοηθήσει τις γυναίκες να ανέλθουν σε ηγετικούς ρόλους, τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.

Gender and Media logo

Η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων στο Βέλγιο, σε συνεργασία με δύο εταίρους από την Ιταλία, σκοπεύει να εξαλείψει τα εμπόδια που τίθενται στη δίκαιη εκπροσώπηση και παρουσίαση των ανδρών και των γυναικών στην πολιτική σφαίρα. Με τη συμμετοχή επαγγελματιών από ολόκληρο το φάσμα των μέσων ενημέρωσης, το έργο θα στοχεύσει στην εισαγωγή μεταρρυθμίσεων στα ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης, με σκοπό την αναβάθμιση της κουλτούρας, των πολιτικών και των μεθόδων που σχετίζονται με τη σύνταξη των ειδήσεων.

Co-Funded by the European Union logo

Σκοπός του έργου είναι η αξιοποίηση των νέων ως φορέων της κοινωνικής αλλαγής, για την προώθηση της συμμετοχής των γυναικών στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων σε τοπικό επίπεδο στην Ελλάδα, με την ανάπτυξη και την πιλοτική εφαρμογή ενός φόρουμ διαδημοτικής συνεργασίας, με επικεφαλής νέους.

BBBeyond logo

Μια δωρεάν διαδικτυακή βάση δεδομένων με δυνατότητα αναζήτησης, η οποία περιέχει ονόματα γυναικών επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται σε τομείς πολιτικής και στη δημοσιογραφία στις Βρυξέλλες και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Πρόκειται για μια προσπάθεια να ενισχυθεί η συμμετοχή των γυναικών στη δημόσια συζήτηση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

 

Ας δράσουμε μαζί!

Θέλεις να αμφισβητήσεις τα στερεότυπα και να συμβάλεις στην προώθηση της ισότητας των φύλων; Για να συμβάλεις στην ευαισθητοποίηση σχετικά με αυτό το θέμα, κοινοποίησε το υλικό της εκστρατείας με το hashtag #EndGenderStereotypes.

Η αλλαγή είναι στο χέρι μας!

Δημοσιεύσεις γενικού χαρακτήρα1 Μαρτίου 2023
Digital kit - Λήψη αποφάσεων

 

Θέλεις να μάθεις περισσότερα;

Κάνε κλικ στις παρακάτω θεματικές ενότητες για να μάθεις σε ποιους τομείς επιδρούν τα έμφυλα στερεότυπα, πώς αυτά έχουν διαμορφώσει τον κόσμο μας, καθώς και με ποιον τρόπο μπορούμε όλοι μαζί να τα υπερβούμε.