Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
#EndGenderStereotypes
Women firefighters putting off a fire
Διαφορετικό;

#EndGenderStereotypes

Ποιος είπε ότι τα κορίτσια δεν μπορούν να γίνουν πυροσβέστριες;

Είναι ώρα να ανατρέψουμε τα δεδομένα: ας αμφισβητήσουμε τα έμφυλα στερεότυπα

Η αλήθεια πίσω από τους αριθμούς

35%
των Ευρωπαίων θεωρούν ότι οι άνδρες είναι πιο φιλόδοξοι από τις γυναίκες.
36%
λιγότερο, κατά μέσο όρο, αμείβονται συνολικά οι γυναίκες συγκριτικά με τους άνδρες.
20%
των απόφοιτων σχολών ΤΠΕ είναι γυναίκες.

 

Αντιμετώπιση των έμφυλων στερεοτύπων στην πράξη

Ο μόνος τρόπος να ξεπεράσουμε τα έμφυλα στερεότυπα είναι να προβαίνουμε σε στοχευμένες δράσεις και να ενθαρρύνουμε επιλογές σταδιοδρομίας απαλλαγμένες από έμφυλα στερεότυπα. Μάθε περισσότερα σχετικά με ορισμένα έργα χρηματοδοτούμενα από την ΕΕ, τα οποία αποσκοπούν στην αντιμετώπιση των έμφυλων στερεοτύπων:

GenGapsDiGi logo

Στόχος του έργου GenGapsDiGi, στη Βουλγαρία και στην Κύπρο, είναι να αλλάξει τη στάση απέναντι στις γυναίκες στα πεδία που σχετίζονται με τις ΤΠΕ και να ενθαρρύνει τα κορίτσια να ακολουθήσουν σταδιοδρομίες σε αυτόν τον τομέα.

ECaRoM logo

Το έργο ECaRoM αποσκοπεί στην κατάρριψη του στερεοτύπου ότι οι άνδρες δεν μπορούν να είναι φροντιστές, αποδεικνύοντας ότι ο τομέας της φροντίδας προσφέρει υποσχόμενες ευκαιρίες σταδιοδρομίας τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες.

MindTheGap logo

Σε πολλές χώρες, τα έμφυλα στερεότυπα επηρεάζουν τις επιλογές αγοριών και κοριτσιών που αφορούν την εκπαίδευση, τη σταδιοδρομία και γενικότερα τη ζωή τους. Στόχος αυτού του έργου είναι να περιορίσει την επίδραση των έμφυλων στερεοτύπων στις επιλογές που κάνουν στη ζωή τους τα αγόρια και τα κορίτσια στην Ιταλία, στην Ισπανία και στην Πορτογαλία.

Beyond logo

Τόσο η προσχολική όσο και η σχολική εκπαίδευση μπορούν να διαδραματίσουν ενεργό ρόλο στην αποδόμηση των έμφυλων στερεοτύπων που διαμορφώνονται κατά την πρώιμη παιδική ηλικία. Ανακάλυψε πώς το BEYOND, ένα έργο του οποίου ηγούνται έξι εταίροι από την Ιταλία, τη Λιθουανία, τη Βουλγαρία και το Βέλγιο, συμβάλλει σε αυτήν την κατεύθυνση, καταρτίζοντας τους παιδαγωγούς και τους επαγγελματίες στον χώρο της εκπαίδευσης, και εμπλέκοντας τις οικογένειες των παιδιών στην όλη διαδικασία.

Co-Funded by the European Union logo

Αυτό το έργο, που υλοποιείται στην Κροατία, τη Σλοβενία, την Ισπανία και τη Γερμανία, αποσκοπεί στον προσδιορισμό και στην καταπολέμηση των αιτιών της χαμηλής συμμετοχής των γυναικών στον τομέα της ενέργειας. Επιπλέον, θα δημιουργηθεί ένα δίκτυο γυναικών που εργάζονται σε αυτόν τον τομέα, οι οποίες θα ενθαρρυνθούν να αναλάβουν ηγετικές θέσεις.

Co-Funded by the European Union logo

Το έργο αυτό θα συμβάλει στην αλλαγή των πρακτικών, των στρατηγικών και των κοινωνικών αντιλήψεων σχετικά με τον ρόλο των γυναικών στον αγροτικό τομέα, στην Πορτογαλία και την Ισπανία. Θα προωθηθεί η ευαισθητοποίηση σχετικά με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες και θα αναδειχθούν η αξία και οι δυνατότητές τους σε αυτόν τον τομέα.

 

Ας δράσουμε μαζί!

Θέλεις να αμφισβητήσεις τα στερεότυπα και να συμβάλεις στην προώθηση της ισότητας των φύλων; Για να συμβάλεις στην ευαισθητοποίηση σχετικά με αυτό το θέμα, κοινοποίησε το υλικό της εκστρατείας με το hashtag #EndGenderStereotypes.

Η αλλαγή είναι στο χέρι μας!

Δημοσιεύσεις γενικού χαρακτήρα10 Φεβρουαρίου 2023
Digital kit - Επιλογές σταδιοδρομίας

 

Θέλεις να μάθεις περισσότερα;

Κάνε κλικ στις παρακάτω θεματικές ενότητες για να μάθεις σε ποιους τομείς επιδρούν τα έμφυλα στερεότυπα, πώς αυτά έχουν διαμορφώσει τον κόσμο μας, καθώς και με ποιον τρόπο μπορούμε όλοι μαζί να τα υπερβούμε.